Maalaismaisema ja traktorin huolto


Mitä maalaismaisema sinulle tuo mieleen? Usein yhdistämme maatalouteen kellertävät viljapellot, siniset taivaat, ehkä traktorit työkoneina pelloilla sekä mahdolliset maatilan eläimet kuten lehmät, hevoset, kanat sekä kukot. Maatalous on monelle suomalaiselle tulonlähde ja elämäntyö mistä me kaikki tavalla tai toisella hyödymme jokapäiväisessä elämässämme. Maataloutta voi harjoittaa hyvin monella eri tapaa ja myös tämä on muuttanut muotoaan aikojen saatossa paljon, kun erilaiset asiat ja arvot nousevat kyseenalaistettavaksi ja muuttuvat siinä missä koko maailmakin. Tässä tekstinpätkässä haluammekin keskittyä nimenomaisesti maatalouden pieneen osaan eli luomuviljelyyn ja siihen mistä tässä on kyse. Toivottavasti opit kirjoituksen kautta jotain uutta - viihdyttäviä lukuhetkiä!

Mitä luomuviljely on?

IFOAM eli luonnonmukaista viljelyä ajava säätiö kuvaa luomu- eli luonnonmukaista viljelyä omavaraisena maanviljelynä mikä keskittyy ja perustuu mahdollisimman suurissa määrin omavaraiseen ja tasapainoiseen maanviljelyyn paikallisia luonnonvaroja käyttäen sekä vallitsevia luonnonoloja niin pitkälle kuin suinkin mahdollista hyödyntäen. Koti Suomessamme vuonna 2018 peltojen pinta-alasta noin 13 prosenttia oli käytössä luomuviljelyyn sekä luomuviljelyn osuus koko viljasadosta oli 3,2 prosenttia. Luvut ovat olleet vuodesta 2012 lähtien nousujohdanteisia, ja luomuviljelylle maksetaankin erityistukia normaalien tukien lisäksi, mikä tietysti tarkoittaa, että tätä halutaan tukea vielä lisää. Luomutuontannossa käytetään erilaisia tekniikoita tavanomaiseen maanviljelyyn verratessa. Lannoitteina voidaan käyttää esimerkiksi kivijauheita sekä eri eläinten lantaa. Tuholaisten torjumiseen tässä hyödynnetään vuoro- ja lomittaisviljelyä sekä mekaanisia ja biologisia torjuntamuotoja. Yksi luonnonmukaisen viljelyn olennainen seikka on, että tässä samaa peltoa käytetään monivuotista viljelykiertoa hyödyntäen. Tällä tavalla pystytään ennaltaehkäisemään kasvintuhoajien lisääntymistä, säilymistä sekä ehkäisemään myös eroosiota.

Luomuviljely on hyvin tarkkaan valvottu viljelymuoto, missä maanviljelijä luopuu täysin keinotekoisten aineiden käytöstä. Tästä kertonee, että vasta kolmannen vuoden sato voidaan tarkastuksen jälkeen myydä luomuna kuluttajille. Mainittakoon vielä loppuun käytännön vinkkinä maanviljelijälle kuin maanviljelijälle: olet sitten luomuviljelijä tai et, traktorin huolto on yksi hyvin palveleva sekä kulutusystävällinen asia muistaa, nimittäin näin parannat huomattavasti tärkeän työapusi elinikää, säästät lopulta rahaa sekä edesajat vastuullisia arvoja. Älä siis unohda traktorin huollon merkitystä samalla, kun pidät maatilastasi ja pelloistasi huolen. Näin traktori sekä kukkaro kiittävät!

Kiinnostuitko aiheesta enemmän? Voit lukea lisää muun muassa tältä sivustolta: Hämeen traktorihuolto

minusta

Erilaiset maantalouden laitteet tiloilla

Hei ja tervetuloa blogini pariin, joka pyörii eri maatiloilla ja maatiloihin liittyvissä eri laitteissa sekä koneissa. Kuten monet jo varmaan tietävätkin, niin maatiloilla tarvitaan kaiken näköisiä eri laitteita ja koneita. Varsinkin ammatikseen maatiloja pyörittäviä helpottaa suuresti, että itse käsintehtävätyö on vähentynyt paljon uusien koneiden ja keksintöjen vuoksi. Nykyään hyvinkin paljon tehtävistä ja toiminnoista on automatisoitu, kun aikaisemmin ennen jokaiseen vaiheeseen tarvittiin monia eri käsipareja. Käytettävät laitteet riippuvat toki siis maatilasta ja mitä se tekee tai tuottaa, eli esimerkiksi viljapelloille tarvitaan erilaisia välineitä kun taas esimerkiksi karjatiloille. Blogissa pyritään esittelemään maatilaelämää ja samalla kertomaan tarkemmin juuri erilaisista laitteista ja koneista. Toivottavasti nautit ja muista osallistua keskusteluun!

Haku

Viimeisimmät julkaisut

2 November 2021
Jokaiselta maatilalta löytyy paljon erilaisia työkoneita. Ne ovat iso investointi ja suuri kuluerä, joten niiden kunnosta kannattaa huolehtia säännöll

7 August 2020
Mitä maalaismaisema sinulle tuo mieleen? Usein yhdistämme maatalouteen kellertävät viljapellot, siniset taivaat, ehkä traktorit työkoneina pelloilla s